Allò que significa objectar fiscalment

Fa por contradir l’Estat; pensem que se’ns castigarà si no fem el que s’espera.

La realitat, però, és que amb els nostres diners (i el nostre silenci) es sosté l’aparell militar espanyol: l’Estat gasta cada dia (sí, cada dia!) 68 milions € en el sector militar; el pressupost real¹ de l’Estat en despesa militar per al 2008 és, ni més ni menys, de 25.066,87 milions d’€. Us podeu imaginar quantes coses es podrien endreçar...

L'objecció fiscal a la despesa militar consisteix en negar-se a què part dels nostres impostos es destinin a cobrir les despeses de l'Exèrcit i la preparació de guerres. En lloc d’això, aquesta part dels impostos la destinem a algun projecte solidari que defensi els valors en els que creiem, que són contraris a l'ús de la força i dels exèrcits com a mitjà per a la solució de conflictes. No som, doncs, evasors fiscals, ja que paguem el mateix que qualsevol altre ciutadà, però sí que decidim a què volem destinar aquesta part dels nostres impostos.

Hi ha qui defensa que l’objecció s’ha de fer per l’import equivalent al percentatge dels pressupostos que l’Estat destina al Ministeri de Defensa. Nosaltres, sobretot, creiem que el més important és fer l’objecció fiscal, encara que sols objectem pel valor d’un euro. És important el gest. El dia que els polítics legislin a favor d’aquesta opció, ho feran obligats pel nombre dels seus electors que hauran fet objecció fiscal.

En aquest sentit, us proposem d’objectar 84 euros, un euro per cada país empobrit pel deute extern. És una quantitat assumible si es dóna el cas que, finalment, hem de liquidar la quantitat objectada (i ja ingressada en el compte d’una entitat amb finalitats socials) a Hisenda.

Desarmar els nostres impostos és una altra forma de manifestar la nostra oposició a totes les guerres (recordem les manifestacions contra la guerra a l’Irak), a tots els conflictes armats que existeixen al nostre món, així com a les estructures de poder que els perpetuen. Quan objectem no evadim impostos, sinó que els redistribuïm amb justícia i solidaritat.


¹ Aquesta quantitat inclou també i+d+r amb finalitats militars, aportacions a organitzacions internacionals (OTAN, UEO, etc.), partides camuflades en altres ministeris, etc. L’informe en què es basen les dades aportades és consultable a: http://www.nodo50.org/casc/IMG/pdf/GM-2008.pdf

1 comentari:

Anònim ha dit...

HELLO WORD!